Afgelopen winter heeft de plusklas van de groepen 5 en 6 zich bezig gehouden met het thema duurzaamheid en kringlopen. Juffrouw Paulien (intern begeleider) heeft ons – twee enthousiaste vaders – de kans gegeven om in 6 lessen met de kinderen na te denken en praten over milieu, kringlopen en duurzaamheid. Thema’s waar we in het dagelijks leven allemaal mee te maken hebben.

Het is ons gebleken dat de kinderen echt gemotiveerd zijn om hier over na te denken – zowel klein en overzichtelijk (over je eigen leventje thuis en op school), als ook groter en abstract: over milieu en kringlopen die de hele aardbol omspannen.

En om het verhaal bij het begin te beginnen zijn we gestart met het leven op die aardbol:

De mens woont op derde rots vanaf de zon, en op die rots is een heel bijzonder systeem gegroeid met een ongelooflijk samen leven van allerlei levensvormen. Een van die levensvormen, de mens (die zich meestal het slimste kindje van de klas vindt…), blijkt vaak nog een hoop te kunnen leren van de natuur!”

Vervolgens hebben we met de kinderen ingezoomd op allerlei concrete voorbeelden waarbij omgeving, planten en dieren superslim samenleven, zonder afval of losse eindjes: in kringlopen.

Plusklas-duurzaamheid

Kijken hoe een kat een muis vangt bij stadsboerderij Uit Je Eigen Stad

Ook zijn we met de kinderen naar een stadsboerderij geweest: ‘Uit Je Eigen Stad’: stadslandbouw op een oude havenkade vlak achter de Marconi-torens. Dat was een groot succes, waar diverse voorbeelden van kringlopen in het echt te zien zijn: muizen en katten, kippen en vossen, mest en groente, en vissen en water. We raden iedereen van harte aan om in het voorjaar eens langs te gaan met jullie kinderen – een leuke, lekkere en leerzame plek.

Tenslotte hebben de kinderen in kleine groepjes zelf een kringloop uitgetekend, met thema’s als voedsel, afval, water en energie. Hun kringlopen laten goed zien hoe de natuur zo’n kringloop maakt, en dat de mens weer een heel eigen manier heeft om een kringloop te maken. Meestal laat de menselijke kringloop wat meer steekjes vallen dan die van de natuur…

De plusklassers hebben uiteindelijk met verve hun kringlopen gepresenteerd aan hun eigen groepen (voor 50 kinderen tegelijk!). Dat was een enerverende en leerzame ervaring en leidde tot veel leuke en goede vragen van de andere kinderen.

Het is een voorrecht om als ouder te kunnen meemaken hoe de kinderen zich op school met elkaar ontwikkelen, en samen met hen op ontdekkingstocht te gaan. En het is bemoedigend om te zien hoe onbevangen en leergierig ze zich verdiepen in een thema dat niet eenvoudig, maar wel herkenbaar voor ze is.

Als andere ouders ook ideeën hebben voor onderwerpen waar ze met schoolkinderen iets mee willen doen, neem dan contact op met school – wie weet is er een mooie les van te maken!

Paul de Graaf & Wouter Deen

contactadres IB voor geïnteresseerde ouders: ib@devierambacht.nl