Het nieuwe schoolgebouw aan De Jagerstraat is nu al een tijdje naar tevredenheid in gebruik, maar de entree aan de straat laat wel wat te wensen over. Landschapsarchitect Edwin van der Hoeven en coördinator Kunst en Publieke Ruimte Martine Herman, hebben allebei kinderen op De Vierambacht. Samen gingen ze aan de slag met een nieuw ontwerp voor de entree: ruimer, leuker en veiliger.

Martine Herman: ‘Met ons ontwerp willen we de situatie bij de entree veiliger maken. Kinderen steken nu over tussen de geparkeerde auto’s. Ze kunnen zelf lastig zien of er verkeer aankomt en automobilisten zien de kinderen ook niet. Gevaarlijk dus. Een ander probleem is dat ouders en kinderen hun fiets niet goed kwijt kunnen. Er staan een paar hekjes en verder zet iedereen zijn fiets tegen de muur. Dat moet beter kunnen. Tot slot is de entree ook wel een beetje saai. Het zou leuk zijn als hier wat meer te beleven valt en je kunt zien dat onze school hier zit.

In het ontwerp hebben we ons laten inspireren door de prachtige Heemraadsingel. De leuningen van de houten bruggen in het park hebben model gestaan voor de fietsenrekken in ons ontwerp. Die zorgen er ook voor dat kinderen niet zomaar de straat op kunnen rennen. Voor de overkant van de straat hebben we een stevige plantenbak bedacht met een rand om op te zitten. Zo is er meteen wat extra groen in de straat.

Inmiddels hebben we voor ons project Delfshavense Duiten gekregen. Dat is een bescheiden subsidie waarmee we het plan technisch kunnen uitwerken en fondsen kunnen gaan werven. Uit de eerste reacties van Gemeentewerken blijkt dat het heel lastig gaat worden om parkeerplekken op te offeren voor ons plan. Aan een bestrating met klinkers kleeft het bezwaar van geluidsoverlast voor de bewoners. Met hun adviezen en kritiek gaan we nu verder, bijvoorbeeld met de fondsenwerving want er is natuurlijk geld nodig om dit plan te realiseren.’

CE